Vrouwen, eten en God - Geneen Roth

Vrouwen_eten_en_God
Vrouwen, eten en God – Geneen Roth
Geneen Roth kampte, net als veel vrouwen, jarenlang met gewichtsproblemen. Tot het moment dat ze het roer radicaal omgooide: ze liet de strijd varen en hield zichzelf niet langer voor de gek. Ze deed wat velen van ons willen, maar niet durven: ze koos voor zichzelf.

In Vrouwen, eten en God volgen we Geneen Roth tijdens een spirituele reis op zoek naar een levensdoel, naar de liefde, naar diep verborgen angsten en naar het geloof. Tussendoor blikt ze terug op de vele retraites en workshops die ze voorzat en biedt ze de lezer praktische tips en handvatten voor de omgang met eten.

Vrouwen, eten en God is een troostend, uitdagend, grappig, wijs en spiritueel boek. Het beschrijft op een adembenemende manier de reis vanuit de duisternis van een obsessie naar de pure essentie van het zijn en zit vol met inzichten die je leven zullen veranderen.

In tegenstelling tot wat de titel suggereert, is het geen christelijk boek. Spiritualiteit speelt wel een belangrijke rol en de aanwezigheid van God is voor Geneen, net als voor vele Amerikanen, een vanzelfsprekendheid. Op deze manier kun je de titel lezen. Ik vind het boek erg de moeite waard omdat het zo treffend de relatie tussen eten en je diepste overtuigingen weergeeft. Een mooi citaat uit het boek (pg. 82/83):

“Jouw taak is niet om te veranderen wat je doet. Jouw taak is om getuige te zijn van wat je doet, met zoveel aandacht, nieuwsgierigheid en zachtheid, dat de oude leugens en de oude beslissingen waarop je dwangmatige gedrag gebaseerd is zichtbaar worden en verdwijnen. Zodra je niet langer gelooft dat eten je leven zal redden wanneer je je uitgeput, overweldigd of eenzaam voelt, zul je ermee stoppen. Zodra je meer in jezelf gelooft dan in eten, zul je stoppen met eten te gebruiken alsof het je enige kans is om niet in elkaar te storten. Zodra de vorm van je lichaam niet meer in overeenstemming is met de vorm van je overtuigingen, verdwijnt het gewicht. En ja, zo simpel is het echt.

Je zult stoppen met teveel eten zodra je met je lichaam, niet alleen met je verstand, begrijpt dat er iets beters is dan al dat eten. En wanneer je dan afvalt, zullen de kilo’s er ook af blijven. Waarheid maakt een einde aan dwangmatig eten, niet dwang. Bewustzijn bepaalt wat je eet, niet onthouding. Aanwezigheid verandert hoe je jezelf ziet en waarop je vertrouwt, niet schaamte.

Als je stopt met vechten, stopt met lijden, stopt met jezelf heen en weer te sleuren als het om eten en je lichaam gaat, stopt met manipuleren en controleren, als je je daadwerkelijk ontspant en luistert naar de waarheid van wat er is, zul je overspoeld worden door iets wat groter is dan je angst. Als je steeds opnieuw openheid en gemak ervaart, zul je leren om te vertrouwen op iets veel krachtigers dan een stelletje regels die iemand anders bedacht heeft, namelijk op je eigen bestaan.”

Dit boek is momenteel voor maar € 5,00 verkrijgbaar bij Bol.com

Een ander mooi boek van haar: ‘When food is love’