Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
Wat zou je doen als je niet bang was?

Posted by: Annemarie | Posted on: november 29th, 2014 | 0 Comments

De Amerikaanse verpleegkundige Bronnie Ware werkte jarenlang in de palliatieve zorg. Zij begeleidde patiënten in de laatste weken van hun leven en voerde diepgaande gesprekken met hen. Aangekomen bij het eind van het leven, blikten de stervenden terug. Opvallend vaak spraken zij hun spijt uit over keuzes die ze al dan niet gemaakt hadden. Bronnie besloot een top 5 samen te stellen van die zaken waar haar patiënten spijt van hadden en die ze zeker anders zouden doen als ze opnieuw zouden kunnen kiezen. Ze schreef hierover het boekje ‘Als ik het leven over mocht doen’.

Dit is de top vijf:

 • Had ik maar de moed gehad om mijn leven te leiden zoals ik dat wilde, niet zoals anderen van mij verwachtten;
 • Had ik maar niet zo hard gewerkt;
 • Had ik maar de moed gehad om meer mijn gevoelens te uiten;
 • Had ik maar beter contact gehouden met mijn vrienden;
 • Had ik mezelf maar toegestaan om gelukkiger te zijn.

Had ik maar… We lopen allemaal het risico om deze woorden uit te spreken op ons sterfbed. Had ik maar…

‘Had ik maars’ komen voort uit verlangens die je (misschien nog onbewust) hebt en waar je geen gehoor aan geeft. De studie die je niet doet, de man of vrouw op wie je niet op afstapt, de promotie die je niet aandurft, de wereldreis die je niet maakt, de relatie waarin je niet voor jezelf opkomt, de baan die je niet opzegt.

Stel nou dat we onszelf een ‘wondervraag’ zouden kunnen stellen die ons op het spoor zet van wat we werkelijk willen in het leven? Zodat we, als we de moed kunnen vinden, nu al zo kunnen leven dat we tenminste een aantal van die ‘had ik maars…’ niet hoeven uitspreken aan het eind van ons leven?

Een vraag die je goed op weg kan helpen, is de vraag: “Wat zou ik doen als ik niet bang was?” Tja, wat zou je eigenlijk doen als je niet bang was?

Deze vraag komt uit het vlot leesbare managementboekje ‘Wie heeft mijn kaas gepikt?’, geschreven door Spencer Johnson en Ken Blanchard. Het boek gaat over twee muizen -Snuffel en Snel- en twee minimensjes die Peins en Pieker heten. Zij wonen in een doolhof en voeden zich met kaas. Ze hebben een enorme kaasvoorraad waaraan ze zich lange tijd tegoed kunnen doen. Maar op een dag is de kaas, waarvan de voorraad eindeloos leek, toch op.

Dan volgt het verhaal van de zoektocht naar nieuwe kaas en hoe de vier hoofdpersonen dit ieder op hun eigen manier doen. De muizen Snuffel en Snel zijn voorbereid. Ze inspecteerden dagelijks de kaasvoorraad en hadden dus al eerder gezien dat de voorraad slonk. Voor hen is het dan ook geen verrassing dat de voorraad op is. Ze gaan direct op zoek naar nieuwe kaas en vinden die al snel.

Maar de minimensjes Peins en Pieker hebben nooit gemerkt dat de kaasvoorraad slonk. Zij beschouwden de voorraad als hun bezit en dachten dat het er altijd zou zijn. Zij worden volkomen overvallen door de verandering in hun omstandigheden. Ze worden boos, analyseren hoe het zover heeft kunnen komen en vechten tegen het idee dat de kaas op is. Ondertussen doen ze niets aan de situatie en krijgen ze steeds meer honger. Dan ziet ook Pieker in dat hij iets moet doen. Want als hij niets doet, verandert er niets en gaat hij dood van de honger. Hij móet op zoek naar nieuwe kaas. Hij probeert Peins te overtuigen om met hem mee te gaan, maar Peins weigert.

In het verhaal is de kaas een metafoor voor alle verworvenheden in ons leven. Je werk, je relaties, je bezit, gezondheid etcetera. En die kunnen veranderen. De grote vraag is: hoe ga je met die veranderingen om? Heb je je erop ingesteld dat het leven constant aan verandering onderhevig is, zodat je je niet laat verrassen en er tijdig op kunt inspelen? Durf je een nieuwe uitdaging aan te gaan? Of ben je zoals Peins en Pieker, die zo vastzaten in hun verworvenheden dat ze bevroren toen de verandering hen overviel? Die de verandering bevochten in plaats van constructief naar een oplossing te zoeken? Die niet in beweging kwamen, al wisten ze best dat ze dat eigenlijk moesten doen?

In het verhaal ontdekt Pieker, verzwakt door voedselgebrek, dat hij echt zelf in actie moet komen. En dat zijn angst voor verandering, voor het onbekende, hem al die tijd heeft verlamd. Hij vraagt zich af: ‘Wat zou je doen als je niet bang was?’. Dan gaat hij met de bibbers in de benen het doolhof in. Na lang zoeken vindt hij uiteindelijk een nieuwe kaasvoorraad. Hoe het met Peins afloopt, of hij nog ook op zoek gaat en nieuwe kaas vindt, dat vertelt het verhaal niet.

De vraag ‘Wat zou je doen als je niet bang was?’ is een hele cruciale vraag. Want is dat niet waar wij allemaal bij tijd en wijle mee worstelen: met onze angst voor het onbekende? We weten misschien best wat we willen, hebben onze dromen, maar we durven simpelweg geen stappen te zetten omdat we bang zijn voor wat ze ons kunnen brengen. Ze kunnen leiden tot prachtige nieuwe dingen, maar we kunnen ook vastlopen en mislukken. Die angst kan ons afhouden van wat we eigenlijk het liefste willen.

Hier volgen een aantal adviezen naar aanleiding van dit verhaal:

 • Voel je angst, accepteer deze dan. Het is er, druk het niet weg. Daarmee verspil je alleen maar onnodig energie. Het is goed om daarbij te beseffen dat je de gevoelens van angst HEBT, maar niet BENT. Voel je het verschil? Gevoelens komen op en verdwijnen weer. Laat je er dus niet door verlammen en weet dat je ze kunt overwinnen.
 • Accepteer dat er altijd verandering is in je leven. Of jij nou wel of niet iets doet. Dat hoort bij het leven. Houd je oren en ogen open voor wat er gebeurt in je omgeving. Dan merk je ook de kleine veranderingen op en ben je beter voorbereid op grote veranderingen die kunnen komen.
 • Laat je inspireren door mensen die veel verandering hebben doorstaan, die moed in de praktijk hebben geleerd en gebracht. Lees biografieën van bekende en onbekende mensen.
 • Schrijf nu al je bezwaren tegen ‘doen wat je echt wilt’ op een papiertje en kijk er eens naar… van een afstandje. Glimlach. En misschien… moet je het briefje dan wel verfrommelen en weggooien.
 • Neem het heft in eigen hand. Wat zou jij doen als je niet bang was? Je weet nu dat de angst er is en dat de verandering er is. Welke ‘had ik maar…’ wil jij niet hoeven uitspreken op je sterfbed? Neem de tijd om daar over na te denken en erover te praten met anderen. Krijg helder wat je wilt en streef dat na, stapje voor stapje.
 • Accepteer dat de grootste belemmering voor verandering vaak in jezelf ligt. Als jij niet verandert, gebeurt er niets. Als jij wilt dat er iets verandert, moet je het zelf doen. Stel je je open voor verandering, vat je de moed om de eerste stap te zetten op weg naar jouw doel, dan kun je doorgaans geleidelijk aan veranderen en is het minder spannend.
 • Zet een eerste kleine stap. Alleen dan veranker je je eerste overwinning.

Minimensje Pieker merkt in het verhaal trouwens dat de werkelijkheid veel minder erg is dan zijn voorstelling ervan. De angst die je zelf vergroot door erover te piekeren, is vaak erger dan de feitelijke omstandigheden. Mijn oma zei het al: “De mens lijdt het meest, door het lijden dat hij vreest.” Pieker was zo bang geen nieuwe kaas te vinden dat hij niet eens dúrfde te gaan zoeken. Maar toen hij zijn angst overwon en op pad ging, ervoer hij nieuwe vrijheid. En vond hij steeds voldoende stukjes kaas om vol te houden. En van zijn avontuur te gaan genieten, totdat hij een geweldige nieuwe kaasvoorraad vond.

Wat die kaasvoorraad concreet voor jou betekent? Misschien weet je al. Misschien nog niet, maar ben je ook niet tevreden met hoe je leven nu is. Ga op ontdekkingsreis, daag jezelf uit, durf jezelf vragen te stellen en op zoek te gaan naar de antwoorden. Zodat je gaat doen wat je echt wilt.

Succes!

Auteursrecht gebruikt beeld: vkara / 123RF Stockfoto

Deel dit artikel…

Comments are closed.