Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
Waar je ook gaat, daar ben je

Posted by: Annemarie | Posted on: juni 11th, 2014 | 0 Comments

Misschien ken je deze uitspraak: ‘Waar je ook gaat, daar ben je’. Ik kwam hem tegen in het boek ‘Het nieuwe succes’ van Arianna Huffington. Arianna pleit voor een nieuwe definitie van succes omdat de huidige definitie – hard werken, veel geld verdienen, status, macht – mensen kapot maakt. Ze ervoer dat zelf aan den lijve, op de dag dat zij zichzelf terugvond op de vloer van haar kantoor met onder meer een gebroken jukbeen. Zeer succesvol als oprichter en uitgever van The Huffington Post, maar ook… letterlijk neergevallen van pure vermoeidheid.

In haar boek gaat Arianna in op vier aspecten die wat haar betreft meer aandacht moeten krijgen: welzijn, verwondering, wijsheid en vrijgevigheid. Ze pleit onder meer voor voldoende slaap, goede voeding, tijd voor reflectie, het inbouwen van rust en het uitschakelen van ‚je vervelende kamergenoot’ (je innerlijke criticus). Kortom, voor aandacht en ruimte voor ons mens-zijn. Voor verbinding met onszelf en de mensen om ons heen. Omdat mensen dat nodig hebben, simpelweg niet zonder kunnen.

Ik weet nog dat ik, jaren geleden, overwoog om een cursus snellezen te gaan volgen. Ik was zeer drukbezet, met een parttime baan en 2 kleine kinderen. En altijd tijd te kort om alles te kunnen lezen en leren wat ik wilde. Snel kunnen lezen leek mij ideaal, omdat ik dan veel meer informatie zou kunnen verwerken in kortere tijd en hopelijk alle kennis zou kunnen opdoen die ik op wilde doen. Zodat ik eindelijk van die eindeloze stapel leesvoer af zou kunnen komen.

Tot ik besefte: „Wacht eens even… ik wil van mijzelf een machine maken. Net zo efficiënt als een computer, razendsnel informatie verwerkend en output leverend. Maar ik ben geen machine, ik ben een mens. Ik kan uitstekend lezen, maar ik heb tijd nodig om het te kunnen verwerken. Waarom gun ik mijzelf die tijd eigenlijk niet?”

De cursus is er nooit gekomen. En ik moet bekennen, ook nu is tijd lang niet altijd mijn vriend. Maar een boek als ‘Het nieuwe succes’ herinnert mij er weer aan dat ik een mens ben en mag zijn. Omdat juist mijn mens-zijn mij uniek maakt. Mijn energie, mijn ervaringen, mijn wijsheid, mijn gedachten, mijn inzet, mijn inzichten, zij maken mij tot wie ik ben en daarmee kan ik de wereld verrijken.

Terug naar de uitspraak ‚Waar je ook gaat, daar ben je’. Je neemt altijd jezelf mee. Als je het niet naar je zin hebt in je huis, je werk, je relatie, in vriendschappen, waar dan ook, dan kun je besluiten om die te veranderen. Een nieuw huis, een andere baan, een nieuwe relatie, vriendschappen verbreken en opbouwen. Dat kan verandering met zich meebrengen. Maar als onder die ontevredenheid iets schuilgaat dat met jezelf te maken heeft -een laag zelfbeeld, je grenzen stelselmatig laten overschrijden, onverwerkte negatieve ervaringen, verdriet, het gevoel dat je niet goed genoeg bent- dan neem je dat mee in de nieuwe situatie. En zul je het ook daar weer tegenkomen. Want waar je ook gaat, daar ben je.

Piramide

Herken je deze trap nog? Ik schreef eerder een artikel waarin ik deze trap beschreef en aangaf dat het belangrijk is om te kijken op welke trede je echte uitdaging ligt. Zit er iets niet goed op het niveau van bv. overtuigingen over jezelf, dan kun je je omgeving en relaties veranderen wat je wilt, het echte probleem wordt er niet mee opgelost. Je zult op een hoger niveau met jezelf aan de slag moeten. Dat brengt gegarandeerd ook veranderingen op lagere niveaus met zich mee. Alsof je een trap veegt. Wat je boven eenmaal hebt weggeveegd aan bladeren en viezigheid, kan niet meer op een lagere tree terechtkomen. Klik hier als je het hele artikel nog eens wilt lezen…

Eigenlijk deed ik hetzelfde toen ik me realiseerde waarom ik de cursus snellezen wilde doen. Ik ben bij mezelf te rade gegaan waarom ik dat eigenlijk wilde. En kwam zaken tegen als het gevoel hebben niet voldoende tot stand te brengen, niet goed genoeg te zijn. Daar ben ik mee aan de slag gegaan. Want ik overvroeg mezelf continu. De cursus is er zoals gezegd nooit gekomen. En toch voelde ik me beter. Omdat ik op dieper niveau iets had geheeld.

Loop je tegen zaken aan die te maken hebben met overtuigingen, zelfbeeld of onverwerkte pijnlijke ervaringen uit het verleden, ga ermee aan de slag. Want alleen zo kun je werkelijke veranderingen bewerkstelligen. Als je dat doet, verander je blijvend. En waar je dan gaat, daar is dan ook je vernieuwde, verwerkte zelf. Met alle positieve gevolgen van dien.

Auteursrecht gebruikt beeld: julianelliott / 123RF Stockfoto

Deel dit artikel…

Comments are closed.