Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
6 simpele vragen die je veerkracht vergroten

Posted by: Annemarie | Posted on: oktober 14th, 2013 | 0 Comments

Steevast als ik mensen vertel dat ik stresscounsellor ben, klinkt de reactie: “Nou, dan heb jij werk genoeg in deze tijd!” Het is waar, veel mensen ervaren stress. De huidige maatschappij gaat ons niet in de koude kleren zitten. Er wordt veel van ons gevraagd, de druk is hoog en vermeende zekerheden brokkelen meer en meer af.

Eén van de dingen die je helpen om beter met stressvolle situaties om te gaan, is een goede veerkracht. Het woord veerkracht zegt het eigenlijk al, je kunt het vergelijken met een veer waar iets aan gehangen wordt. Hoe sterker de kracht van de veer, hoe beter hij het gewicht kan dragen en hoe gemakkelijker hij terugschiet in de oude stand als het gewicht eraf gehaald wordt.

Hoeveel veerkracht je hebt en hoe je je veerkracht kunt ontwikkelen, is een vraag die ik regelmatig onderzoek met cliënten. Onze mate van veerkracht is persoonlijk en opgebouwd uit een aantal kenmerken, die wij langslopen en op basis waarvan wij een versterkend programma opstellen.

Wat ik je hier graag meegeef, is een vragenlijstje dat je op weg helpt naar meer veerkracht. Ik kreeg dit lijstje mee tijdens een inspirerende Read Along van het boek ‘The gifts of Imperfection’ van Brené Brown die ik heb gevolgd, en voegde er zelf de zesde vraag aan toe. Stel jezelf elke avond voor het slapen deze vragen, als een kleine evaluatie van je dag. Kun je op alle zes vragen ‘ja’ antwoorden, dan heb je die dag geïnvesteerd in je eigen veerkracht. Hier komen ze, met een bonuslink voor meer verdieping*):

1. Heb ik gelachen vandaag?

Diverse onderzoeken maken duidelijk dat lachen erg gezond voor ons is. Je kunt tegenwoordig zelfs lachtherapie volgen. Door te lachen maken onze hersenen o.a. endorfine aan, dat ervoor zorgt dat we ons beter gaan voelen, minder stress ervaren, beter pijn kunnen verdragen, onze bloeddruk verlagen en ons immuunsysteem positief beïnvloeden. Zelfs gemaakt lachen heeft al een positieve invloed op je lichaam en geest. Reden genoeg dus om dagelijks te lachen.

Hier een leuk verhaal over de verborgen kracht van de lach.

Nog niet gelachen vandaag? Even dit filmpje kijken… 😉

2. Heb ik iets geleerd vandaag?

Een mens is nooit te oud om te leren. Er is niemand die alles al weet, zelfs de oudste mens ter wereld niet. Open blijven staan voor nieuwe inzichten, nieuwsgierig blijven, durven leren van anderen houdt je geest flexibel en veerkrachtig. En maakt dat je steeds een beetje wijzer wordt.

Deze 12-jarige vertelt een zaal vol volwassenen wat zij kunnen leren van kinderen.

3. Heb ik rust genomen, ben ik stil geweest vandaag?

We krijgen door de dag heen zoveel prikkels op ons af dat het noodzakelijk is om af en toe rust te nemen en de stilte op te zoeken. Sommigen gebruiken hiervoor een powernap (standaard procedure bij NASA-piloten en verplicht in het Chinese bedrijfsleven), anderen gaan wandelen, mediteren of bidden. Neem die momenten van rust, juist ook als je het druk hebt. De boog kan niet altijd gespannen zijn.

Hier een interessant artikel in Psychologie Magazine over wat toenemende drukte met ons doet.

4. Heb ik iets goeds voor mijn lichaam gedaan?

Dit behoeft weinig betoog. Er komt steeds meer informatie beschikbaar over het grote belang van gezonde voeding en voldoende beweging. Mens sana in corpore sano: een gezonde geest in een gezond lichaam. Toch komen de meesten van ons hier niet voldoende aan toe. Terwijl goed zorgen voor je lichaam je een enorme veerkracht-boost kan geven (weet ik uit eigen ervaring). Wie goed voor zichzelf zorgt, kan het beste van zichzelf geven.

Klik hier voor het artikel dat ik hier eerder over schreef.

5. Heb ik iets goeds voor een ander gedaan?

Dit kan van alles zijn: geld, tijd of aandacht geven, een glimlach naar een vreemde op straat, een advies, een bemoediging, aanbeveling, een knipoog. Iets waarmee je de dag voor een ander net iets mooier hebt gemaakt. De ervaring leert dat dit niet alleen de dag van de ander mooier maakt, maar ook die van jezelf. Voorwaarde hierbij is wel: goed je eigen grenzen in de gaten houden zodat je jezelf niet leeg-geeft.

Hier een leuk verhaal over hoe je geluk kunt kopen.

6. Waar ben ik dankbaar voor?

Uit onderzoek is gebleken dat een dankbare houding mensen gelukkiger maakt. Je staat bewuster stil bij wat je wel hebt en focust je minder op wat je niet hebt. Dankbare mensen zijn alerter, enthousiaster, optimistischer en energieker, is gebleken. Je hebt meer veerkracht en wordt mentaal weerbaarder als je vanuit een dankbare houding leeft. En dat straal je uit. Het helpt je in relaties, in keuzes die je maakt en bij tegenslag die je meemaakt. Oefen jezelf in dankbaarheid: schrijf elke avond tenminste vijf dingen van die dag op waar je dankbaar voor bent.

Inspiratie nodig? Bekijk dit filmpje met werkelijk fantastische beelden.

Tot slot de vragen nog even op een rijtje:
1. Heb ik gelachen vandaag?
2. Heb ik iets geleerd vandaag?
3. Heb ik rust genomen, ben ik stil geweest vandaag?
4. Heb ik iets goeds voor mijn lichaam gedaan?
5. Heb ik iets goeds voor een ander gedaan?
6. Waar ben ik dankbaar voor?

Stel jezelf elke avond voor het slapen deze vragen, als evaluatie van je dag. Kun je op de eerste vijf vragen ‘ja’ antwoorden en op de zesde vraag vijf dingen opschrijven waar je dankbaar voor bent, dan heb je die dag goed geïnvesteerd in je eigen veerkracht.

Begin er vanavond mee. Zie het als een experiment en probeer het uit voor een maand. Wie weet wat het je oplevert!

Succes!

*) Alle Engelstalige filmpjes kunnen Nederlands ondertiteld worden. Gebeurt dit niet automatisch, ga dan naar de optie in de zwarte balk net onder het beeld.

Deel dit artikel…

Comments are closed.