Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
De kracht van verbinding

Posted by: Annemarie | Posted on: september 13th, 2013 | 2 Comments

Laatst vertelde een vriend mij over zijn sollicitaties. Hij was bij twee organisaties uitgenodigd op gesprek. Bij de ene organisatie werd hij op zijn gemak gesteld en op een vriendelijke, zakelijke wijze bevraagd, bij de andere organisatie bleef men afstandelijk en stelde de vragen op een strenge manier. Mijn vriend zei: “In het eerste gesprek kwam ik veel beter uit de verf, waardoor ik echt kon laten zien wat ik in mijn mars heb.” Wat denk jij: welke werkgever heeft nu een echt goed beeld gekregen van deze sollicitant en kan een weloverwogen beslissing nemen in het belang van de organisatie?

Mensen zullen zichzelf pas laten zien, als ze zich verbonden met je voelen. Pas als je in verbinding bent, ontstaat er een veilige ruimte voor een echte kennismaking. Wie de verbinding niet zoekt, zichzelf niet laat kennen en de ander niet op zijn of haar gemak stelt en ruimte geeft, zal niet werkelijk in contact komen. En die ander dus niet leren kennen.

Dat geldt niet alleen zakelijk, maar ook in persoonlijke relaties.

Wat nodig is voor verbinding, is dat je laat zien wie je bent. Zoals je echt bent. Niet een perfect beeld van jezelf neerzetten, maar jezelf laten zien met je mooie en je minder mooie kanten. Dat je accepteert dat jij niet perfect bent en dat durft te laten zien, waarmee je de ander toestemming geeft om ook niet perfect te zijn en dat te laten zien.

Dat is kwetsbaar. Want diep van binnen vragen we ons af: “Zal de ander mij mij wel de moeite waard vinden als hij/zij weet hoe ik werkelijk ben? Ben ik wel leuk/knap/intelligent/rijk/slank etc genoeg om je mee te verbinden?” Soms beantwoorden we die vraag voor onszelf al met ‘nee’. Nee, ik ben niet … genoeg, ik ben de verbinding niet waard. We verbergen een deel van onszelf, zetten een perfect plaatje neer en houden de schijn op.

Uit onderzoek blijkt dat we allemaal met deze gevoelens te maken hebben. De één minder en de ander meer, maar niemand ontkomt eraan. Het zijn gevoelens van schaamte, van tekortschieten, waar we liever niet over praten.

En dat is ook niet vreemd, in deze maatschappij. Als je je bewust wordt van de boodschappen die we dagelijks krijgen, moet je wel van staal zijn om níet te concluderen dat je niet goed genoeg bent. Denk maar eens aan reclames, die je voorschotelen dat je beter, slanker, mooier, slimmer en succesvoller wordt met een bepaald product. En dat je dat nu dus nog niet bent… En wat dacht je van de media die altijd op zoek zijn naar een nieuwe scoop en gretig verslag doen van mensen die fouten maken, een verslaving hebben, verlaten worden door hun geliefde etc. We leven kortom in een maatschappij waarin je wel drie keer nadenkt voordat je laat zien dat je niet perfect bent.

Toch houd ik een pleidooi voor verbinding. En kwetsbaarheid. Omdat ik geloof dat dat de enige weg is waarlangs we tot ons recht kunnen komen. Uit de verf kunnen komen, zoals mijn vriend het noemde. En als we met z’n allen uit de verf komen, zijn we tot geweldige dingen in staat.

Laten we ermee beginnen in onze privé-situatie. Met wie zou jij meer verbinding willen ervaren? Laat dan de volgende keer als je hem of haar ziet, iets meer van jezelf zien. Vertel over een fout die je maakte, praat over waar je tegenop ziet en vraag advies. En, minstens zo belangrijk: geef die ander ook de ruimte om meer van zichzelf te laten zien. Vraag wat hem of haar beziggehouden heeft deze week en luister zorgvuldig naar het antwoord. Wees werkelijk geïnteresseerd en vraag door. En kijk eens wat het je oplevert.

Als we langzaam maar zeker onze maskers afdoen bij de mensen om ons heen, gaan we werkelijke verbinding ervaren. Die verbinding geeft kracht en het besef dat je er niet alleen voorstaat. Vanuit die kracht en dat besef durf je stappen te zetten in je ontwikkeling, je nek uit te steken op je werk, die langlopende ruzie bij te leggen door de eerste stap te zetten, oude pijn los te laten, je droom na te jagen, er te zijn voor wie jou nodig heeft… wat je verlangen ook maar is. Samen sta je sterker. Dát is de kracht van verbinding.

Auteursrecht gebruikt beeld: stillfx / 123RF Stockfoto

Deel dit artikel…

Comments (2)


  1. Angelique -
    september 18, 2013

    Mooi stuk Anne Marie, goed beschreven!

  2. Annemarie -
    september 19, 2013

    Dank voor het compliment en ‘spread the word’! 🙂