Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
Geloof niet alles wat je denkt…

Posted by: Annemarie | Posted on: februari 1st, 2013 | 3 Comments

Wij hebben de neiging om ons te identificeren met ons gedrag, onze bezigheden, de rollen die we vervullen. Als iemand ons vraagt: ‘Vertel eens iets over jezelf?’ doen we vaak ‘ben’-uitspraken over onszelf. ‘Ik ben moeder, ik ben accountant, ik ben single, ik ben … jaar, ik ben verlegen, ik ben niet goed in koetjes-en-kalfjes-gesprekken.

We krijgen het van jongs af aan met de paplepel ingegoten. Door onze ouders bijvoorbeeld, die ons verteld hebben: wat ben jij toch onhandig, lastig, slim, dom, lui, ijverig… Maar ook op school. Een moeder vertelde me laatst dat haar dochtertje van 6 thuiskwam met de mededeling “Mam, ik ben slecht in lezen. Dat zei de juf. Ik ben de langzaamste van de klas.”

Het lastige met ‘ben’-woorden is dat ze direct terugslaan op je identiteit. Ik ben zo…. Terwijl ze vaak alleen iets zeggen over je gedrag, los van wie jij als persoon bent. We koppelen dat niet meer los, maar maken van ons gedrag, onze sterkten en vooral ook onze zwakten en belemmerende overtuigingen ‘Ik ben…’-statements. Ik ben introvert, ik ben opvliegend, ik ben moe, ik ben hier niet goed in, ik ben kort door de bocht, ik ben langdradig, ik ben saai, ik ben lelijk…

Vaak maken ze je bovendien, zonder dat je het doorhebt, machtelozer en hulpelozer dan je in werkelijkheid bent. Je identificeert je zo met je probleem of moeite dat je het wórdt. Je bent nu eenmaal zo, daar is niets (meer) aan te doen. Je focus ligt volkomen op je probleem, los van wie jij ook nog bent, met het risico dat je je er op blind staart en geen uitweg meer ziet. Ik ben zo…

Ter illustratie een -in mijn ogen- hele gevaarlijke uitspraak die ik steeds vaker hoor: “Ik ben burn-out…” Hoezo bén jij burn-out? Is dat alles wat jou kenmerkt? Is er niet veel meer? Dat je humor hebt, weet wat doorzetten is, vrouw bent, of man, moeder, broer, vader, trainer van de kabouters bij voetbal, dat je enorm geniet van tuinieren, dat je het leuk vindt om cadeautjes te geven, houdt van goede gesprekken, en noem maar op. Je bent, kunt en doet nog veel meer. Je hebt alleen momenteel een burn-out, en die beperkt je in wat je nu kunt en doet. Dat verandert helemaal niets aan wie je bent, zoveel meer dan die burn-out.

Voel je het verschil? Ik het ene geval identificeer je je volledig met je probleem, in het tweede geval ben je meer dan je probleem. Je bent Jantje, Marietje, Klaasje en je hebt een probleem. Merk je ook dat er zo een zekere afstand blijft tussen jou en je probleem? Het probleem houdt de juiste proporties (hoe groot soms ook) en jij houdt ook de juiste proporties (nl. groter dan je probleem). Jij hebt er last van en zult ermee aan de slag moeten. Al voel je dat je burn-out enorme impact heeft op veel onderdelen van jouw leven, je bént het niet. Je bent veel meer, zoveel meer dan je probleem.

Wat mij betreft is dit heel belangrijk om te beseffen, ook bv. bij angst en andere problemen. Je bent Truus en je hebt een fobie voor spinnen (ipv. ik ben bang voor…), je bent Wim en je worstelt met je gewicht (ipv. ik ben te zwaar…), je bent Anneke en vindt het spannend om een nieuwe stap te zetten in je leven (ipv. ik ben bang…), je bent Henk en vraagt je af of je je werk wel goed genoeg doet (ipv. ik ben onzeker over mijn werk…). Voel je het verschil? Jij bent altijd meer dan waar je tegenaan loopt en daarmee sta je er ook altijd een beetje boven.

Als je dit tot je door laat dringen, dan voel je ook dat je er iets mee kunt doen! Sterker nog, dat jij de aangewezen persoon bent om eraan te gaan werken. Het is jouw probleem en dus jouw verantwoordelijkheid om het aan te pakken. Wat heb jij nodig om je beter te gaan voelen, sterker, vrijer, je probleem de baas te worden of -als je het niet kunt oplossen- om er zo goed mogelijk mee om te gaan.

Ga op onderzoek uit, ga in gesprek. Overdenk welke adviezen je krijgt, passen ze bij jou, ga jij hiermee opschieten? Is het antwoord ‘nee’, zoek door. Is het antwoord ‘ja’, ga er dan mee aan de slag. Kruip uit je afhankelijke rol. Besef dat jij altijd meer bent dan je omstandigheden en dat jij de regisseur bent én blijft van jouw leven, jouw gedrag en jouw gevoel. Dat geeft verantwoordelijkheid én ruimte!

Wil je hierop reageren? Graag! Dat kan hieronder.

P.S. Heb jij een stap te zetten waar ik je bij kan helpen, neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvende kennismaking. Dan kijken we samen naar je uitdaging en bespreken we wat ik voor je kan betekenen.

Deel dit artikel…

Comments (3)


 1. @francisherbers -
  februari 2, 2013

  RT @AMdeGrootBakker: Geloof niet alles wat je denkt – http://t.co/vE9qpr1Z

 2. @moniquealofs -
  februari 3, 2013

  RT @AMdeGrootBakker: Geloof niet alles wat je denkt – http://t.co/vE9qpr1Z

 3. joke -
  februari 5, 2013

  herkenbaar en waar…