Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
De kracht van kwetsbaarheid – Radiocolumn 22 juni 2012

Posted by: Annemarie | Posted on: juni 22nd, 2012 | 0 Comments

Deze column schreef ik voor de christelijke radiozender Groot Nieuws Radio en gaat over de noodzaak van kwetsbaarheid en wat we nodig hebben om ons kwetsbaar op te kunnen stellen. Ik heb me daarvoor laten inspireren door een lezing van Brené Brown, professor aan de Universiteit van Houston.

Brené Brown

Voordat we het kunnen hebben over kwetsbaarheid, eerst iets over verbinding en schaamte. Als mens zoeken we naar verbinding in ons leven. Verbinding met ‘Het Hogere’ en elkaar is de reden van ons bestaan. We kunnen niet zonder en zijn bang om het te verliezen. En daar komt schaamte om de hoek kijken. Brown beschrijft schaamte als ‘de angst voor het verbreken van de verbinding’. Als we ons schamen zijn er dingen in onszelf die we niet willen laten zien omdat we bang zijn dat anderen dan vinden dat wij het niet waard zijn om je mee te verbinden. Schaamte is iets dat wij allemaal voelen, maar we houden het verborgen. Het zijn gevoelens van niet goed genoeg zijn, niet lief genoeg, niet slim genoeg, niet mooi genoeg. Al dat soort gevoelens, wijzen op schaamte. En op die punten voelen we ons kwetsbaar.

Als we verbinding willen met mensen, zullen we moeten laten zien wie we écht zijn en dan steekt kwetsbaarheid de kop op. Brown heeft veel onderzoek gedaan naar deze onderwerpen en ontdekte dat die mensen die zich wél kwetsbaar op durven stellen, degenen zijn die een diep gevoel van waardig-heid hebben. Ze voelen dat ze liefde en erbij horen waard zijn. In tegenstelling tot mensen die zich altijd afvragen of ze goed genoeg zijn. Het gaat dus om het hele diepe gevoel dat je ‘waardig’ bent, het waard om lief te hebben en erbij te horen. Daar zit de kern. Heb je dat gevoel, dan durf je je kwetsbaar op te stellen.

Brown zegt dan: “Wat ervoor zorgt dat wij niet verbonden zijn, ons niet verbonden voelen, is de diepe angst dat we die verbinding niet waard zijn.” Dat gaat heel diep en het zit dus in onszelf. We zijn zelf bang dat we de verbinding niet waard zijn en daarom voelen we ons niet verbonden.

Wat kenmerkt mensen die zichzelf ‘waardig’ voelen, die geloven dat ze liefde en verbinding waard zijn? Brown noemt 4 kenmerken:

  • Deze mensen hebben moed. En dat is iets anders dan dapperheid. In het Engels is ‘moed’ ‘courage’ en oorspronkelijk komt dat van het woord ‘coeur’, wat ‘hart’ betekent. De oorspronkelijke betekenis van moed is ‘je eigen verhaal van wie je echt bent, met je hele hart vertellen’.
  • Ze hebben mededogen om eerst goed te zijn voor zichzelf en dan voor anderen. Want we kunnen geen mededogen hebben voor anderen als we het niet eerst hebben voor onszelf. Zoals Jezus al zei: “Heb je naaste liefde áls jezelf.”
  • Ze hebben verbinding vanuit authenticiteit. En wat is authenticiteit dan? Dat is dat je loskomt van het beeld van wie je ‘zou moeten zijn’ om te kunnen zijn wie je werkelijk bent. Als je dat kunt, kun je echte verbinding ervaren.
  • Ze omarmen kwetsbaarheid volledig en geloven dat juist die kwetsbaarheid mooie mensen van hen maakt. Kwetsbaarheid is voor hen dus een noodzaak om echt te kunnen houden van, om door moeiten heen te kunnen gaan. Je kunt niet zonder. En daarmee is de cirkel weer rond.

En wat nou zo lastig is: we zijn bang voor kwetsbaarheid, maar hebben het tegelijkertijd nodig, willen we echte liefde, plezier, creativiteit en verbinding ervaren. De tragiek is: in plaats van kwetsbaarheid toe te laten omdat we het nodig hebben, strijden we ertegen. Het liefst zorgen we ervoor dat we ons niet kwetsbaar voelen. En daar hebben we meerdere strategieën voor, aldus Brené Brown. Wat we doen:

  • We verdoven het kwetsbare gevoel met spullen, eten, alcohol, medicijnen of drugs. Maar het vervelende van verdoving is: je verdooft niet alleen je negatieve gevoelens, maar ál je gevoelens. Je kunt namelijk niet selectief onderdrukken, je onderdrukt dus ook gevoelens van plezier, dankbaarheid en geluk. Daardoor voel je je ongelukkig, zoek je naar doel en betekenis in je leven, voel je je kwetsbaar en vlucht je weer in verdoving. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel. Herken je dit bij jezelf, dan is het zaak om na te gaan wat je verdooft, waarom je dat doet en hoe. En dan het probleem aan te pakken. Doe je dat, dan kun je daarmee van je verslaving af komen.
  • Nog iets dat we doen: we proberen onze onzekerheid op te heffen door zekerheid te zoeken. Ook als deze er niet is. We geven verklaringen die niet kloppen en antwoorden die er niet zijn en bouwen daar een systeem omheen. Brown zegt: “Hoe onzekerder we zijn, hoe meer zekerheden we hebben en hoe minder we openstaan voor gesprek en discussie, voor dialoog.” We verheffen onze inzichten tot norm en rekenen anderen daarop af. En dat zie je veel gebeuren, ook in kerken… Het is zo en als jij dat niet vindt, zit het bij jou niet goed.
  • Tenslotte: we verbergen onze kwetsbaarheid achter een perfect plaatje. Alles moet perfect zijn: wijzelf, ons leven, onze kinderen. Brown zegt over dat laatste: “In plaats van dat we denken ‘Mijn kind is perfect en het is mijn taak om dat zo te houden, om vervolgens allerlei eisen stellen op het gebied van opleiding, sport etc.’ is het onze taak in de opvoeding om kinderen mee te geven ‘Je bent niet perfect en zult best moeten knokken in je leven, maar je bent het waard om van te houden en erbij te horen.’ Prachtig uitgangspunt vind ik dat!

Dus: om onze kwetsbaarheid te verbergen verdoven we het gevoel, of we bouwen zekerheid waar deze niet is en verheffen dat tot norm, of we verbergen onze kwetsbaarheid achter het perfecte plaatje. Ik denk dat iedereen wel aanvoelt dat deze strategieën heel veel inspanning kosten en ons uiteindelijk ongelukkig maken. Het is ontzettend hard werken terwijl we niet bereiken waar we naar op zoek zijn: verbinding.

Hoe moet het dan wel? Wat is er nodig om onszelf te durven zijn en te laten zien zoals we echt zijn? Op een kwetsbare manier? Zodat we met ons hele hart kunnen liefhebben, in verbinding met anderen kunnen leven, om dankbaarheid te ervaren en vreugde.

Wat nodig is, is een diep besef van ‘Ik ben genoeg’. Niet ‘ik ben goed genoeg’, nee ‘ik ben genoeg’. Het is goed, ik ben genoeg. En ik ben het waard om lief te hebben, om erbij te horen. Net als ieder ander. Ik hoef niet te schreeuwen, ik mag luisteren, ik mag goed zijn voor mezelf en voor de ander, want ik ben genoeg.

En wat ik dan zo gaaf vind is dat Jezus dat juist liet zien. Aan iedereen die hij ontmoette. Dat je genoeg bent. Sterker nog, je bent prachtig. Het is goed. Je mag jezelf laten zien in je kwetsbaarheid, want daarin ligt je kracht, je verbinding met Hem en met anderen, Leven met een hoofdletter L. Dat is wat naar mijn overtuiging de Schepper met mensen voor ogen heeft. Leven vanuit het diepe besef ‘Ik ben genoeg’. Dan gaat er een wereld voor je open.

Het klinkt heel mooi, dat ons geloof ons vrij maakt. Maar de praktijk is weerbarstig. Dat is waar we tegenaan lopen, christenen net zo hard als wie dan ook. Het klinkt mooi dat we genoeg zijn en het ís ook zo, maar we voelen het vaak niet. De praktijk is hard en weerbarstig. En ik vind het heel belangrijk dat we ook daarin kwetsbaar durven zijn. Laten we niet in de valkuil trappen deze kwetsbaarheid te verdoven, weg te redeneren of een perfect plaatje te laten zien. Want die valkuil zie je in kerken en gemeenten net zo, waar of niet?

Laten we ook daarin kwetsbaar zijn naar elkaar toe. Ik denk dat het daar begint. Met toegeven dat je weet dat je mag voelen ‘ik ben genoeg’, maar dat je het niet zo voelt. Dat je zo zeker overkomt, maar dat dat ten diepste voortkomt uit onzekerheid. Daar begint de genezing, de echte verbinding, relaties. Ik hoop dat mijn verhaal van vandaag daar een begin mee maakt. Met écht leven… in verbinding… vanuit kwetsbaarheid. Want in die kwetsbaarheid ligt juist onze kracht!

Hier vind je de lezing ‘De kracht van kwetsbaarheid’ van Brené Brown, plus een minstens zo interessante lezing van haar over schaamte en een laatste over de prijs die we betalen door kwetsbaarheid niet meer toe te laten in onze schaarstecultuur (het idee dat er nergens genoeg van is).

Luister hier naar het gesprek dat ik 30 oktober 2013 had met de presentator van het radioprogramma Avondmelange over de kracht van kwetsbaarheid.

Bekijk hier een korte lezing die Brené begin juli 2013 gaf in Londen, gevolgd door een interessante Q&A-sessie.

Bekijk hier een aantal fragmenten uit gesprekken die Brené Brown had met Oprah Winfrey

Lees hier een interview met Brené Brown in het tijdschrift Management Team met als titel ‘Leiderschap kan niet zonder kwetsbaarheid’.

Vind hier een aantal boeken van de hand van Brené Brown, waaronder de Nederlandstalige boeken ‘De kracht van kwetsbaarheid’ en ‘De moed van imperfectie’.

Boek mij voor de workshop ‘Kwetsbaarheid: durf jij het aan?’

Met veel plezier verzorg ik de persoonlijke en waardevolle workshop ‘Kwetsbaarheid, durf jij het aan?’ bij jou op lokatie voor groepen vanaf 15 personen. Tijdens deze workshop duiken we in de onderzoeksresultaten van Brené Brown. Maar dat niet alleen: we gaan ook kijken naar wat de individuele deelnemers er persoonlijk mee kunnen en welke eerste stap(pen) zij kunnen zetten op weg naar meer liefde, moed, plezier, creativiteit en verbinding. Privé én zakelijk.
Lees hier meer over deze workshop.

Deel dit artikel…

Comments are closed.