Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
Geen decemberstress! – 4 tips voor een ontspannen decembermaand

Posted by: Annemarie | Posted on: december 2nd, 2011 | 4 Comments

Deze maand een paar tips hoe je met minder stress de decembermaand door kunt komen. Geen overbodige luxe, want soms schiet je al in de stress bij alleen de gedachte aan december. En dat doen we onszelf aan. We kunnen er ook alleen zelf iets aan doen om op een ontspannen manier de decembermaand door te komen. Hoe? Ik geef je graag vier tips!

Hoe komt het dat de decembermaand ons soms zoveel stress oplevert?

Allereerst: de hele maand december is gewoon een drukke maand. Heb je net sinterklaas achter de rug, dan ligt kerst in het vooruitzicht. Op zich leuk natuurlijk, maar het komt wel bovenop alles wat we normaal gesproken al te doen hebben. Bovendien, als je kinderen hebt, vier je kerst en sinterklaas niet alleen thuis , maar ook nog eens op school, in de kerk en op clubs. Extra cadeaus, surprises en gedichten, dingen klaarmaken voor een kerstontbijt of misschien zelfs -diner op school, kleding regelen, noem maar op. Hartstikke leuk, al die ideeën, maar het is allemaal extra.

Dan is er ook zoiets als familiestress: wat vieren we bij wie en hoe voorkomen we dat we mensen voor het hoofd stoten? Vaak steken gespannen familieverhoudingen juist in december weer de kop op.

En wat dacht je van de druk van perfectie: alles moet vooral heel gezellig en leuk zijn. Prachtig aangekleed, mooie cadeaus, extra lekker eten, extra veel eten, goede gesprekken etc. De druk leggen we onszelf op, maar wordt ons ook opgelegd.

Niet alle stress is te vermijden in december, maar we kunnen er wel voor zorgen dat we minder stress ervaren. De sleutel tot minder stress ligt in het onder de loep nemen van onze verwachtingen. Want veel druk komt uit verwachtingen die we hebben. En de vraag is of die wel zo realistisch zijn en of we misschien niet teveel willen.

Waar worden wij mensen nu eigenlijk blij en gelukkig van? Dat lijkt mij een belangrijke vraag als je nadenkt over verwachtingen. Ik kwam een wetenschappelijk onderzochte top 10 tegen van zaken die mensen gelukkig maken. Daarin staan onder meer de volgende dingen:

 • kleine momenten koesteren,
 • je niet met anderen vergelijken,
 • liefdevolle relaties onderhouden,
 • leven in dankbaarheid,
 • voldoende bewegen.

Wat blijkt dus: je gelukkig voelen heeft er vooral mee te maken dat je je verbonden voelt met mensen en oog hebt voor de goede dingen in je leven. Ga maar eens bij jezelf na wat jou nu echt blij maakt. Vaak heeft dat toch te maken met een goed gesprek dat je had, luisteren naar mooie muziek, een doel dat je behaald hebt, dat je iets voor iemand mocht betekenen of een wandeling in de natuur bijvoorbeeld. Met niet-materiële dingen dus.

Het is goed om dit te blijven beseffen in de decembermaand. Een goed gevoel of fijne sfeer kan misschien best versterkt worden door allerlei inspanningen die we doen, door lekker eten en drinken, mooi aangekleed zijn, cadeaus en dergelijke. Maar je kunt de sfeer er niet mee máken. Een goede sfeer ontstaat alleen als je echt contact hebt met de mensen om je heen. En echt contact kun je alleen maken als je ontspannen bent en oog kunt hebben voor die mensen. Het is dus vooral belangrijk dat je ontspannen blijft. Niet dat alles perfect is.

Daarom een paar tips om de decembermaand en de kerstdagen met minder stress door te komen:

 • Pak er nu even een kop koffie bij en denk na over wat jij echt belangrijk vindt in het leven, wat jou blij maakt. Beschrijf dan voor jezelf hoe jij de decembermaand graag ziet, wat jou fijn lijkt (en dus niet wat je allemaal wilt of denkt te moeten). Wat zie je dan voor je? Maak daar een levendig plaatje van in je hoofd en laat dat het uitgangspunt zijn bij de keuzes die je maakt.
 • Blijf je bewust van wat er echt toe doet. Als het uiteindelijk gaat om aandacht voor waar het werkelijk om draait, goede contacten en een ontspannen sfeer, dan is de vraag: hoe zorg je voor die ontspannen sfeer én blijf je zelf ontspannen? Door de surprises iets minder perfect te maken, de hapjes voor schooletentjes te versimpelen, minder hoge eisen te stellen aan kleding? Door een deel van het kerstprogramma -een wandeling, een spel, een gang van de maaltijd- door anderen te laten verzorgen? Wat ook heel leuk is: maak van de kerstmaaltijd een buffet zonder afspraken over wie wat meeneemt en laat je verrassen door wat er op tafel komt. Een leuke bijkomstigheid van delegeren is dat als iedereen iets bijdraagt, iedereen zich medeverantwoordelijk voelt. Dat komt de sfeer ten goede en vaak vinden mensen dat ook nog eens veel leuker.
 • Als je spanningen verwacht in de familiesfeer, houd dan je eigen grenzen goed in de gaten. Want wie is verantwoordelijk voor een goede sfeer? Iedereen toch? Als je weet dat er mensen zijn die dat niet zo voelen, waarom moet jij het jezelf dan aandoen om hen uit te nodigen?
 • Houd je normale dagritme zoveel mogelijk aan deze maand. Daar hebben je geest en je lichaam baat bij, want zij houden van ritme en regelmaat. Ga op tijd naar bed, blijf gezond eten, blijf goed bewegen. Plan je geestelijke bijtankmomenten in. Doe dat nu al, als je bang bent dat het erbij in gaat schieten. Zodat het er niet bij inschiet zonder dat je het door hebt.

Waar het op neerkomt: stel overspannen verwachtingen bij, houd voor ogen waar het werkelijk om gaat -relaties, aandacht-, stel ontspanning voorop en deel de verantwoordelijkheid. Zo kun jij ook echt kunt genieten van de maand december.

© 2011 Con-act Coaching, alle rechten voorbehouden

Heb jij nog een leuke anti-stress tip voor december? Schrijf hem hieronder!

Deel dit artikel…

Comments (4)


 1. ella -
  december 2, 2011

  neem een royale hoeveelheid tijd, voor alles wat er te regelen valt. naar mijn idee verkleint het de kans op stress wanneer er iets tegenzit, en wanneer het meevalt kun je iets extra’s doen of lekker genieten van je ‘pauze’

 2. Annemarie -
  december 3, 2011

  Hoi Ella,

  Dank voor deze aanvulling! We hebben de neiging om alles helemaal strak in te plannen en het liefst twee of meer dingen tegelijk te doen. Iets meer tijd nemen en één ding tegelijk doen, levert je uiteindelijk meer op, is mijn ervaring. Nog een groot voordeel: ik herinner het me later dan ook nog. Als ik snel dingen afhandel, weet ik later vaak niet eens mee dat ik ze gedaan heb.

  Groetjes,
  Annemarie

 3. Henny -
  november 29, 2012

  Met ons gezin zien we wel wie er komt…en ik, de moeder, word 3 dec. geopereerd, dus moeten wij ons programma aanpassen. Nu mogen man en kids meehelpen.. Tuurlijk wel gezorgd dat er van alles in huis is en daar moeten ze het mee doen!
  Wij zijn niet zo op al die extra mooie dingen; Liefde en gezelligheid is het belangrijkst…!

 4. Annemarie -
  november 29, 2012

  Je hebt helemaal gelijk Henny, daar gaat het om. Sterkte voor de operatie en beterschap gewenst!