Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
Voorjaarsschoonmaak in huis, hoofd en hart

Posted by: Annemarie | Posted on: oktober 26th, 2011 | 0 Comments

Ik heb een vriendin die 4 dagen per week een hele drukke baan heeft en daarnaast een gezin runt met 2 kleine kinderen. Zij heeft bewust geen werkster, omdat zij het fijn vindt om op haar vrije donderdag haar huis aan kant te maken. En haar huis ziet er altijd tiptop uit. Ik, werkster-verslaafde bij uitstek, kon me daar nooit iets bij voorstellen. Wie wil er nu haar enige vrije dag vullen met het schoonmaken van wc’s en badkamers?

Toch is er veel te zeggen voor de aanpak van mijn vriendin, heb ik afgelopen week weer gemerkt. En ook hoogleraar Sociale Psychologie Roos Vonk bevestigt haar ideeën in de Psychologie Magazine van februari: opruimen en schoonmaken kunnen namelijk heel therapeutisch en ontspannend werken. Waarom? Omdat je instant bevrediging ondervindt van wat je doet: je ziet meteen resultaat. En in deze tijd, waarin wij lang vooruit plannen en vooral werken aan dingen waar we pas in de toekomst het resultaat van zullen zien, kan juist die instant bevrediging heel heilzaam zijn.

Liever luisteren?

Klik dan op deze link:
Voorjaarsschoonmaak in huis, hoofd en hart

Nu kun je opruimen en schoonmaken beperken tot je huis, maar ik zou het graag uitbreiden tot je hoofd en je hart. Omdat daar vaak ook genoeg te doen valt. En omdat we het vaak een beetje laten versloffen, opgeslokt als we worden door de drukte van alledag.

Dus: pak, terwijl je je huis stapje-voor-stapje opruimt en schoonmaakt, ook je hoofd en je hart aan. Veelal gaat dat gelijk op, soms heb je een extra zetje nodig om ook die twee aan te pakken. Ik geef je er graag een paar.

Opruimen heeft te maken met loslaten. Als je spullen weg doet, doe je er letterlijk afstand van. Dat is niet altijd makkelijk, maar het resultaat -nieuwe ruimte in je huis- werkt rustgevend en bevrijdend. Dat geldt ook voor je geest. Afscheid nemen van bijvoorbeeld oude contacten, (pijnlijke) herinneringen of beperkende overtuigingen over jezelf, kan heel lastig zijn. Als het je lukt, geeft het je echter veel nieuwe ruimte in je hoofd en kansen om een andere richting in te slaan:

  • loop je adresboekje eens door en bekijk met welke mensen je echt nog contact hebt en wilt hebben en wie eigenlijk naar de rand van je leven zijn gegleden. Zijn er mensen die je echt graag weer eens wilt spreken, neem contact met ze op. Zijn er mensen die nog wel in je boekje staan, maar waar je eigenlijk niet veel meer mee hebt? Accepteer dat dat zo is en dat dat niet erg is. Zet ze in een herinneringenboekje met een mooie herinnering erbij en haal ze uit je adresboek.
  • Ga eens na wat jou tegenhoudt in het bereiken van wat je wilt bereiken. Vaak zijn dat oude overtuigingen over jezelf die je hebt meegenomen uit je jeugd en die je nu beperken Overtuigingen als: ‘Dat kan ik nooit’, of ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘wie zit er op mij te wachten’. Schrijf ze op en bekijk hoe je deze overtuigingen kunt omzetten naar overtuigingen die wel voor je werken, die je verder helpen. Zodat je wel bereikt wat je wilt.

De spullen die je wilt houden, geef je weer hun eigen schone plekje, daar waar je ze gemakkelijk terug kunt vinden. Wat bij elkaar hoort, leg je bij elkaar. Zo krijg je overzicht en weet je weer wat je waar hebt. Ook dit kun je doortrekken naar je hoofd:

  • Wat waardeer jij aan jezelf? Waar ben jij nou echt blij mee? Welke sterke kanten van jou kun je ook echt uitleven ten behoeve van jezelf en de wereld om je heen? Koester dat, geniet ervan en weet je gezegend.
  • En wat dacht je van je relaties? Weet jij nog wat je zo waardeert in hen? Ga dat eens voor jezelf na en vergeet niet het hun te vertellen. Geef ze zo opnieuw de plek die ze verdienen in je hart.
  • Wat doe je allemaal voor activiteiten? Is het tijd om daar ook eens opruiming te houden?

Tenslotte : welke ergernissen kom jij dagelijks tegen in en om je huis? Dingen die te klein of juist te groot zijn om meteen aan te pakken, maar die je wel elke dag ziet. Die kraan die wat verstopt zit door kalk, de la die niet meer dicht kan door de rommel, die toiletrolhouder die nog steeds niet is opgehangen ;-), bladderende verf op de schuur. Schrijf ze eens op en je zult versteld staan van de lengte van je lijst. Plan een dag in om zoveel mogelijk kleine ergernissen van die lijst op te lossen. En om voor de grotere ergernissen een plan te bedenken hoe je die gaat oplossen. Want het lijken maar kleine dingen, maar ze kosten je een hoop energie, elke keer dat je langsloopt en denkt… oja, dat… En ook deze kun je doortrekken naar je hoofd en hart:

  • wat ergert jou in relaties met mensen om je heen, in de dingen die je doet? Waar loop je steevast tegenaan, wat te klein is om meteen aan te pakken, maar wel blijft zitten als een kleine splinter in je geest die steeds irriteert. Schrijf die dingen eens op en maak een start met het oplossen ervan.

Nu ik begonnen ben met opruimen en schoonmaken moet ik zeggen: het smaakt naar meer. Het is niet altijd makkelijk, zeg ik eerlijk. Ook ik heb wat achterstallig onderhoud te doen. Ik houd graag mijn werkster in ere voor de wekelijkse schoonmaakklussen, maar neem mij tegelijk voor om mijzelf regelmatig het plezier te gunnen van het opruimen van een kast of la in huis. Omdat ik direct resultaat zie en de rest van de dag intens kan genieten van mijn werk. En omdat ik merk dat als ik mijn hoofd en hart erin betrek, met elk kastje of hoekje ook weer een hoekje in mijn hoofd en hart is opgeruimd en ontdaan van oude ballast. Er is niets bevredigender dan dat.

© 2011 Con-act Coaching, alle rechten voorbehouden

Deel dit artikel…

Comments are closed.