Gratis Inspiratie

Inspirerende en praktische artikelen waar je meteen iets aan hebt.

Nieuw bedrijf: headson

Sinds 1 november 2014 werk ik fulltime binnen mijn bedrijf headson. Con-act Coaching, Counselling & Training is opgehouden te bestaan. Deze website blijft voorlopig nog in de lucht, zodat jij er als bezoeker je voordeel mee kunt doen.

Wij coachen en begeleiden nog steeds mensen en hanteren vanuit headson zakelijke tarieven. Mocht dat voor jou geen obstakel zijn, neem gerust contact met mij op.

a.degroot@headson-advies.nl

Hartelijke groet,
Annemarie
3 ingrediënten voor groei naar een sterke identiteit – Radiocolumn

Posted by: Annemarie | Posted on: oktober 26th, 2011 | 0 Comments

Ik ben de afgelopen tijd bezig geweest met de vraag hoe het komt dat wij vaak zo hard en streng zijn voor onszelf. Waar komt het vandaan en hoe doen wij onszelf en God daarmee tekort? Want ook dat doen we, besef ik inmiddels.

Ik merk steeds weer dat wij meer geduld hebben met anderen dan met onszelf. Anderen mogen fouten maken, te laat komen, eens onaardig uit de hoek komen, iets vergeten, daar hebben we doorgaans begrip voor. Maar wijzelf mogen dat eigenlijk niet. We keuren veel van onszelf af: we vinden onszelf te dik, niet slim genoeg, te lui, te verlegen, wat dan ook. En als iets niet gaat zoals we willen, is er vaak een vervelend stemmetje in ons dat ons omlaag haalt. ‘Sufferd, zie je wel, jij ook altijd, je kunt ook niks….’, vul maar in.

We wijten dat negatieve stemmetje vaak aan de satan die ons aanklaagt. Ik denk dat dat inderdaad zo is. Maar leg de oorzaak niet meteen daar, buiten jezelf dus. Ga ook bij jezelf na hoe het komt dat jij kennelijk zo ontvankelijk bent voor dat stemmetje. Hoe komt het dat die stem zoveel ruimte krijgt in jouw hoofd, in jouw leven? Als je dat weet en daaraan werkt, kun je het ook beïnvloeden. Zodat je er minder last van krijgt.

Dat we onszelf nooit goed genoeg vinden heeft te maken met de gebrokenheid waarin we leven en waar we zelf dagelijks onder lijden. Er gaat veel niet goed, er zijn zorgen, er is wanhoop en ook wijzelf zijn niet perfect. Terwijl we dat zo graag zouden willen zijn. We leggen voor onszelf de lat vaak erg hoog.

De meeste luisteraars zullen de uitspraak ‘What Would Jesus Do?’ vast wel kennen. Je ziet regelmatig mensen die een polsbandje dragen met ‘WWJD’ erop. Op zich een mooie uitspraak en zeker de moeite waard om bewust bij stil te staan als je in situaties komt die een reactie, een houding of een actie van je vragen. Wat zou Jezus in dit geval doen? En kan ik Hem daarin navolgen?

MAAR…

We leggen de lat daarmee tegelijk heel hoog voor onszelf. We willen zo graag op Jezus lijken en alles doen zoals Hij. Net zoveel geduld, compassie, wijsheid, rechtvaardigheid, liefde enzovoort. Dat we dat niet kunnen en dagelijks de fout in gaan, dat merken we. Dat God onvoorwaardelijk van ons houdt en ons altijd weer vergeeft, weten we ook wel. Verstandelijk. Maar om dat werkelijk te accepteren en onszelf ook te kunnen bekijken vanuit de liefde die God ons geeft, dát vinden we heel erg moeilijk. Ik hoor het in mijn praktijk vrouwen letterlijk zeggen: “Ik weet met mijn hoofd dat God van mij houdt, maar…” Er komt vrijwel altijd een ‘maar’ achteraan. Volgens mij is dat bij mannen niet anders. Om het weten in ons hart te laten zinken en het daar werkelijk te laten wonen, zodat we ook uit kunnen leven, is voor de meesten van ons echt een strijd.

Ik wil daar graag een paar dingen over zeggen. Die ontleen ik aan Henry Cloud en zijn boek ‘4 stappen naar een sterke identiteit’.

Cloud gaat in zijn boek eerst in op de begrippen ‘genade’ en ‘waarheid’. Die liggen wat hem betreft namelijk aan de basis van echte, diepgaande groei.

Genade beschrijft hij als onvoorwaardelijke liefde en aanvaarding. Dat is het eerste ingrediënt dat nodig is om te groeien naar het beeld van God. Genade komt tot uiting in Gods onvoorwaardelijke liefde voor ons en zijn onvoorwaardelijke verbintenis met ons. Niets kan ons scheiden van de liefde van God. Maar met alleen genade kom je er niet.

Er is ook waarheid. Waarheid is dat wat echt is. Waarheid beschrijft hoe de dingen werkelijk zijn, wie wij zijn, wie God is, hoe de wereld in elkaar zit. Gods waarheid leidt ons naar wat echt is, naar wat klopt.

We hebben zowel genade als waarheid nodig om te groeien. Maar altijd in verbinding met elkaar. Want genade zonder waarheid zorgt ervoor dat je stuurloos bent, niet weet waar je heen moet. Maar waarheid zonder genade leidt tot veroordeling.

En daar ligt de crux, volgens mij: ze moeten samen gaan. Terwijl wij zo vaak alleen vanuit waarheid naar onszelf kijken, vanuit het ‘What Would Jesus Do’. We vergeten de genade! We weten dat God genadig voor ons is, maar we zijn het zelf niet. En daarmee belemmeren we Gods werk in ons. Waarheid zonder genade leidt tot veroordeling. Zolang je jezelf alleen vanuit waarheid bekijkt, veroordeel je jezelf. Dan ga je gebukt onder je schuld, verberg je wie je werkelijk bent en kun je niet groeien. En kan God niet voluit in je werken.

God geeft ons zelf het goede voorbeeld, door ons altijd weer zijn genade te schenken. En als God dat doet, waarom zou je zijn goede voorbeeld niet volgen? Dán pas kun je groeien in de waarheid, met struikelen en opstaan. Je weet wat goed is, dankzij de waarheid, en je weet dat je veilig bent, dankzij de genade. Dan hoef je niet meer te blijven hangen in schuld of schuldgevoel. Dan kun je genezen en écht gaan groeien op de manier, zoals God je bedoeld heeft.

Dat heeft tijd nodig. Als derde ingrediënt, naast genade en waarheid, voegt Cloud dan ook het aspect ‘tijd’ toe. Het kost tijd om te groeien. We hebben het liefst dat alles morgen is opgelost, dat het goed is. Maar snelle oplossingen wortelen meestal niet diep. En je hebt diepe, stevige wortels nodig om werkelijk diepgaand te veranderen, sterk te worden, te bloeien en echt vrucht te dragen. Zoals we al leren in de gelijkenis van de zaaier.

Dus: genade, waarheid en tijd zijn dé drie ingrediënten die nodig zijn voor échte, diepgaande groei naar Gods beeld. Als we die drie aan onszelf kunnen schenken, zoals God dat óók aan ons schenkt, dán is de weg vrij om te worden zoals je door God bedoeld bent.

© 2011 Con-act Coaching, alle rechten voorbehouden

Deze column is de eerste van een serie van 5 columns ‘4 stappen naar een sterke identiteit’ waarin ik het gelijknamige boek van Henry Cloud heb behandeld. Deze columns heb ik opnieuw ingesproken op een CD, die je kunt bestellen.

Auteursrecht gebruikt beeld: javiindy / 123RF Stockfoto

Deel dit artikel…

Comments are closed.